Asfalt *_*
A mogło być tak dobrze... Nagła zmiana humoru spowodowana oklapniętymi babeczkami w początkowej fazie przygotowań w kolorze asfaltu :( Pocieszeniem jest fakt,że bez wyglądu też mogą smakować (musiały być smaczne,bo wszystkie znikły). Nie jestem pewna, czy chcecie przepis ale dam Wam go. Może ktoś zaryzykuje i będzie tak odważny, by je zrobić.1.Składniki:
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 120 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml mleka
- 125 g jagód.
- utrzeć masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami na puszystą masę
- wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki
- na zmianę dodawać mleko z suchymi składnikami do masy maślanej nie przestając mieszać
- gdy powstanie gładka masa dodać 125 g jagód
- gotowe ciasto włożyć równomiernie do 12 foremek
- piec w 180*C przez 25 minut
- po upieczeniu zostawić na kratce piekarnika by ostygły.
Dlaczego niektórzy ludzie dodają sztuczne barwniki skoro można użyć rozmrożonych jagód i oto jest, piękny kolor asfaltu ;D (dla niespokojnych :kolor asfaltu znika po upieczeniu).
Kolejna niespodzianka! Nawet po odleżeniu kilku minut babeczek w piekarniku i tak nasze słodkości opadają. Jeśli przywiązujecie dużą uwagę do estetyki babeczek to dam Wam dobrą radę: nigdy, ale to nigdy nie róbcie tych babeczek!!!
Otóż, udało mi się uratować kilka babeczek, jednak nie wyglądają one znakomicie. Pewien mądry człowiek na pewno powiedział, że nie wszystko i wszyscy muszą być piękni by być dobrymi. Ja wyznaję to zasadę i koniec,kropka.Jeśli ktoś jest zainteresowany lukrem na babeczkach to niestety znów nie zabłysnę, ponieważ jest to lukier malinowy, który już wcześniej robiłam i podawałam przepis.
Żeby tradycji stała się zadość podam moje dzisiejsze (powiedzmy,że mądre) przemyślenia:
,,Nie panikujcie w kuchni, bo prowadzi to do zguby'' (krótko ale treściwie) ;*
by Miss Lisica^_^
Fajny przepis, kolorek też ciekawy :)
OdpowiedzUsuńSkoro tyle jagód wsypałyście to musiało być smaczne :D