Do not!
Witam wszystkich! Mam nadzieję,że nie jesteście zbulwersowani moją nieobecnością w ostatnich czasach (wiem,wiem,że to zdanie powaliło Was na kolana;podobno ostatnio poprawiłam się z polskiego;).
Zacznę od krótkiej anegdotki, a potem przejdę do przepisu na pączki (tak, to właśnie dziś jest czas na pączki). A było to w zamierzchłych czasach,gdy chodziło się jeszcze do podstawówki (niedawno skończyłam podstawówkę,ale to taki szczaegół).Moja przyjaciółka miała bardzo ładną bluzkę z nadrukiem ,,DO NOT!''.Nadruk nie był zwyczajny,ponieważ O w napisie było w kształcie pączka.Przez dwie noce i dwa dni Miss Lisica myślała,co ma pączek do nie robienia czegoś. Dopiero po dwóch dniach podczas rozmowy z ową przyjaciółką,ona wytłumaczyła jej sens tych słów (niby spryciula młodsza, a mądrzejsza o rok) :D
Przestaje zanudzać;podaje przepis.
1.Składniki:
- 5-6 szklanek mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 10 dag drożdży
- 5 żółtek
- 1 jajko
- 4 łyżki masła
- szczypta soli
- konfitura z róży
- 1/2 szklanki mleka podgrzać,pokruszyć do niej drożdże,posypać niewielką ilością mąki i odstawić do wyrośnięcia na ok.10 minut
- do miski wsypać mąkę,żółtka,jajko,sól i pozostałą mąkę i mleko
- gdy rozczyn zwiększy swoją objętość wlać do składników w misce
- składniki w misce dobrze wyrobić
- wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę
- kiedy ciasto podwoi objętość formować w kuleczki
- uformowane kulki ułożyć na pokruszonej mąką stolnicy i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut
- pączki smażyć w dobrze rozgrzanym oleju (UWAGA! olej nie może być zbyt ciepły ani zbyt zimny)
- usmażone pączki odsączyć na papierowych ręcznikach
- CIEPŁE pączki nadziewać dżemem za pomocą szprycy
- gotowe posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Ale ono rośnie! Jak tak dalej będzie to ono mnie przerośnie. ;*
Bardzo ważna informacja:by mieć pewność,że olej jest wystarczająco ciepły wystarczy tylko poświęcić jednego pączka i włożyć go do oleju; jeśli po włożeniu będą przy nim bąbelki to znaczy, że jest dość ciepły.
Pączki mają swoją tradycje w naszym kraju.Pisał o nich nawet Mikołaj Rej.Na całym świecie mają one różną nazwę,smak i wygląd.Każde są wyjątkowe i równie smaczne. Wszystkich zapraszam do robienia pączków i innych smakołyków z naszej strony.Jeśli chcecie możecie dzielić się z nami swoimi doświadczeniami,uwagami i sugestiami wysyłając maile na adres www.babeczki.szopa.pracza@gmail.com
Mam nadzieję,że zbierzemy wystarczająco dużo waszych rad, by zrobić dodatkową stronę poświęconą Wami waszym słodkim przygodom.:D
by Miss Lisica^_^
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz