sobota, 13 kwietnia 2013

Szarlotka z Tajnym Składnikiem ^-^

Tam-ta-ra-dam! Oto, długo wyczekiwana legenda...Szarlotka z Tajnym Składnikiem! A tak by the way robiłam ją na święta, ale ciii! No więc, skąd i co to właściwie jest ten tajemniczy składnik? 
-Mamo, co to jest?
- Przepis na szarlotkę.
- Daj.
Czytam, czytam i nagle...
- Coo?! SMALEC?!
- No tak, smalec.
*Potem opowiadam Miss Lisicy*
- Ej, zrobiłam szarlotkę. Wiesz z czym?
- Yyy...z jabłkami?
- To też, ale ze...smalcem!!
- Co?! Serio? Fuj...
- Ale tego nie czuć! To jak margaryna! Pyszna była(była, bo bardzo szybko została zjedzona. Nie, ja nie zjadłam pół blachy, w ogóle...:P)
- No to nie mówmy o tym smalcu nikomu. To będzie szarlotka z tajnym składnikiem.

No więc, do roboty. I od razu zapewniam, że jest to przepyszne i uzależniające!

1. Składniki:
  • 35 dag mąki
  • 10 dag smalcu
  • 15 dag margaryny
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag cukru
  • 2 kilo jabłek
  • cytrynowa galaretka 
  • cukier puder do posypania
Bardzo przydaje się ta miarka kuchenna!!!

2.  Przygotowanie:
  • Zarobić ciasto kruche w kulę ( a po ludzku :P):
  • do miski dodać posiekane kostki tłuszczów( w tem. pokojowej)
  • wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i jajko i cukier
  • ugniatać ciasto rękami(najlepsza zabawa+duuużo siły ;)
  • uformować kulę i podzielić  na dwie części
  • rozwałkować na wielkość blachy oba kawałki

  • w tym czasie pokroić jabłka w cząstki lub grubsze plastry i wymieszać z suchą galaretką



     (PS zdjęcie jak były już na cieście, na blaszce, ale ogólnie tak mają wyglądać)








    • na blachę (na papier do pieczenia) wyłożyć jeden rozwałkowany kawałek ciasta i porobić w nim dziurki widelcem (specjalistycznie-napowietrzyć :)
    • Na to jabłka (im więcej tym lepiej) i przykryć drugim kawałkiem
    • piec przez około 50 minut w temperaturze 175-180 *C
    • posypać cukrem pudrem i pałaszować!!!
    To jak? Pora na mądre słowo? ;)
    Podczas świąt Wielkanocnych wcisnąć w rodzinę jak najwięcej szarlotki( i nie tylko- to dotyczy zarówno rodziny, jak i ciast :) Pozdrowionka!

    By PraczSzop *___*

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz