Nadrabiamy zaległości :)
Cześć,cześć i dzień dobry! Wiemy,ze bardzooooo długo nas nie było.Najmocniej za to przepraszamy,ale czasem są takie sytuacje,z których nie można się wymigać.Pewni jesteście ciekawi dlaczego nic nie pisałyśmy przez prawi miesiąc!Otóż to:najpierw miałyśmy hiszpańskie dziewczyny w domu.I ja i Szop Pracz zauważyłyśmy pewne różnice w naszych przyzwyczajeniach,ale ten projekt polegał na tym,by zobaczyć różnice kulturowe (omg jakie mądre słowa ;)).Nasze koleżanki z Valencii dały nam w kość,ale przetrwałyśmy to i pomimo małych nieporozumień, tęsknimy za nimi.Kolejną sprawą,która przeszkadzała nam w pisaniu nowy postów był testy roczne.Nie wiem,czy macie?mieliście taki cuda w swoich szkołach,ale ja zaliczam to raczej do mało przyjemnych wydarzeń w ciągu roku.Testy roczne wprawiły mnie w zły nastrój,ale pomimo tego i tak wciąż piekłam babeczki.Sprawdziany z całego roku to masakra.Uczysz się przez cały, rok ale ciężko jest pamiętać dokładny materiał z października.W czasie trwania testów moim jedynym marzeniem było wrócić do domu i móc położyć się spać.Na szczęście te męczarnie już są za nami.Teraz ja i Pracz Szop możemy tylko świętować piekąc babeczki i inne słodkości :)Wiem,że powinnam Was jakoś przeprosić za tak długi czas nieobecności,więc w dzisiejszym poście wstawię 4 przepisy (oczywiście wypróbowanych).
1.Black&white chocolate 2gether
Objaśnienia związane z babami: przepis na 12 sztuk;babeczki czekoladowe z białą czekoladą w środku.
Składniki:
- 4 jajka
- 100 g masła
- 140 g cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g białej czekolady
- szczypta soli
- 80 g mąki
- polewa kakaowa
- masło utrzeć na puszystą masę ze 100 g cukru i żółtkami
- roztopić gorzką czekoladę
- roztopioną czekoladę dodawać po łyżce do masy jajecznej ciągle mieszając
- białą czekoladę posiekać w kostkę i dodać do masy jajecznej
- białko ubić na sztywną pianę
- dodać szczyptę soli i resztę cukru
- dokładnie wymieszać
- razem z przesianą mąką wymieszać z masą jajeczną
- piec około 20 minut w temperaturze 180*C
- ostudzone babeczki posmarować polewą kakaową.
Te białe jakby gródki to właśnie biała czekolada,która według mnie nadaję smak naszej babeczce.Wiśnie i kokos na górze to tylko mój chory wymysł,więc róbcie co chcecie z wierzchem Waszej baby:D
2.M&M's w rameczce ;*
Objaśnienia: 12 sztuk stworzycie z tego przepisu; tak właściwie to wymysł mojej wyobraźni i odskocznia od smutnych kolorów,tj. marmurkowe babeczki z M&M's w środku i bitą śmietaną na zewnątrz.
Składniki:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 3 jajka
- 150 g maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao w proszku
- paczka M&M's
- śmietanka do ubicia
- fix do śmietan (usztywniający).
- masło utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym
- ucierać dalej,pojedynczo dodając jajka
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,a następnie z masą jajeczną
- połowę ciasta włożyć do foremek
- do reszty ciasta dodać kakao i dokładnie wymieszać
- na jasne ciasto powrzucać po kilka M&M's
- do foremek dodać ciemne ciasto
- babeczki piec około 20 minut w 180 *C
- ubić śmietankę z fixem
- na ostudzone babeczki nakładać śmietaną i według uznania dekorować.
W stronę słońca...Nareszcie słońce do nas wróciło! Tęskniłam za nim:) Teraz w końcu mogę wyjąć swoją deskorolkę,przejechać się na niej i dzięki temu dać ludziom z mojej wioski powód do śmiechu (dlaczego? jeżdżę nie najlepiej) :D
M&M's wyładowuje emocje,czyli puszcza kolor.Jaki kolor taki humor ^w^
3. Bananowe/kokosowe mufinki :)
Tu nie ma co tłumaczyć,więc od razu przechodzę do składników i sposobu przygotowania.
Składniki:
- 75 g masła
- 250 g mąki
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 50 g wiórków kokosowych
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 2 banany
- cukier puder do posypania
- masło stopić i lekko ostudzić
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,sodą,cynamonem i wiórkami kokosowymi
- jajka rozbełtać,dodać masło oraz jogurt i dobrze wymieszać
- banany obrać,rozgnieść widelcem i dodać do masy jajecznej
- suche składniki wyłożyć na masę jajeczną i dobrze wymieszać
- gładkie ciasto włożyć do foremek
- muffiny piec około 25 minut w 180*C
- ostudzone muffiny posypać cukrem pudrem.
Muffiny bananowe z kokosem nie są przesadnie słodkie,więc jest to idealny przepis dla osób,które nie lubią za dużo cukru w cukrze.
4.Pseudo budyń
Objaśnienia: mufinki,które mają w środku coś,co na papierze nazywa się budyń,a w rzeczywistości to nie smakuje jak budyń.
Składniki:
- 270 g mąki
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 jajka
- 175 g cukru
- 100 ml oleju roślinnego
- 280 ml jogurtu naturalnego
- 1/2 torebki budyniu czekoladowego
- 60 ml mleka.
- 200 g mąki wymieszać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i sodą
- jajko rozbełtać i wmieszać ze 140 g cukru,80 ml oleju oraz jogurtem
- dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać
- ciasto włożyć do foremek
- pozostałą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem w proszku
- drugie jajko rozbełtać,dodać resztę cukru,oleju oraz mleka i wymieszać
- dodać mąkę i rozmieszać na gładkie ciasto
- ciemna ciasto włożyć na środek jasnego ciasta
- piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Ok wiem,że zdjęcie nr 2 jest niewyraźne,ale musiałam je wstawić,żeby pokazać wam co to pseudo budyń.
Mam nadzieję,że dzięki tym przepisom trochę nam wybaczycie nasze zaniedbanie.A teraz sio do kuchni i piec babeczki ;*
by Miss Lisica^_^